Hamilelik ve Tansiyon

Hamilelik döneminde anne adaylarının tansiyon değerleri takip için önemli bir değerdir. Gebelik döneminde tansiyon değeri 90/60 mmHg altında olmaması ve 140/90 mmHg üzerinde de olmaması istenir. Her kontrolde gebelerin tansiyon değerleri ölçülmeli ve takip kartlarına işlenmelidir.

Sık olarak,tansiyon düşüklüğü şikayeti ile gelen gebelerde bunun en önemli sebebi yetersiz sıvı alımıdır. Diğer sebepler arasında aşırı kusma,kansızlık,gebelik dönemi kanamaları, annelerin gebeliğin dördüncü ayından itibaren sırt üstü ve sağ tarafa yatmaları ve ani hareketlerde bulunmak sayılabilir. Tansiyon düşüklüğü ile gelen annelere sıvı alımı arttırılması,dördüncü aydan itibaren mümkünse sol tarafa yatmaları ve herhangi bir kanama olursa doktora başvurmaları sıklıkla önerilir.

Hamilelerde tansiyon yüksekliği dikkatli takibi gerektiren bir durumdur. Anne ve bebek sağlığını çok yakından ilgilendiren bu durum, doktorlarında çok dikkat ettiği bir konudur. Gebelik döneminden önce tansiyon hastalığı bulunan hastalar haricinde gebelik döneminde ortaya çıkan tansiyon yüksekliklerinin ispatlanmış bir nedeni bulunmamaktadır.

Annelerde tansiyon yüksekliği tek ölçümle tespit edilmemektedir. Düzenli olarak en az bir hafta süresince 20 dakika dinlenme sonrası tansiyonları ölçülmelidir. Annelerin tansiyon değerleri 140/90 mmHg üzeri tespit edilirse annelere tuzsuz diyet, ilaç tedavisi ve belirli aralıklarla kilo ve idrar tahlili takibi konulur.

Gebeliğin 20.haftasından itibaren ortaya çıkan tansiyon yüksekliği   gebeliğin tetiklediği hipertansiyon olarak tanımlamaktadır. Tansiyon yüksekliğine proteinüri yani idrarda protein çıkması ve bacak ödemi eklenmesi olursa preeklampsi, eğer koma hali olursa eklampsi olarak adlandırılır.

Her iki durum anne ve bebek sağlığı için önemlidir. Gebelik haftası 37 ve üzeri ise doğum en önemli tedavi yöntemidir. Gebelik haftası 37 haftadan düşük ise preeklampsi derecesine göre davranılır. Hafif preeklampsi durumunda gebelik 37.haftasına kadar getirilmeye çalışılır. Ağır preeklampsi ve eklampsi durumunda ise doğum yaptırılması anne ve bebek riskleri düşünülerek hemen yapılabilir.

Gebeliğinde tansiyon yüksekliği olan hastaların gebelik dönemi içinde olduğu kadar gebelik sonrası da kardiyoloji kontrolünden geçmesi önemlidir. Özellikle tansiyon hastası olan hastaların hamileliklerini planlı olarak yapmaları ve doktor başvurusunda bulunarak hamilelik öncesinden takibe girmeleri gebelik dönemlerini en az sorunla atlatmalarını sağlayacaktır.

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle…