Temel ilk yardım bilgisi ya da yaşam destek bilgisi tüm bireylerin bilmesi gereken hayta kurtarıcı bir uygulamadır. Futbol aktif performans gerektiren dinamik bir spor dalı olduğu için sahalarda istenmeyen ve ölüme yol açabilecek olaylar yaşanmaktadır. Antrenman veya maç sırasında ani kalp durması oluştuğunda futbolcuya en yakın kişi arkadaşları ve antrenörlerdir. Temel yaşam desteğini ve kalp masajını bilmek bir kişinin hayatının kurtulmasına vesile olabilir.
Temmuz ayında ülkemizde antrenörlerin temel yaşam desteğini öğrenmesi için umut verici bir gelişme yaşandı. Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ve Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) işbirliği çerçevesinde hakemlerin yanı sıra teknik direktörlere ve sporculara da temel yaşam desteği eğitimi verildi. Yeni Malatyaspor Teknik Direktörü Sergen Yalçın, Ayhan Akman ile TFF Gelişim Ligler Direktörü Tolunay Kafkas’ta eğitim alan antrenörler arasındaydı.
Kalp masajının erken yapılması hayat kurtarıcıdır. İlk 4 dakikada masaja başlanması çok önemlidir. Kalbi durmuş bir kişinin 10 dakikadan sonra kalbi çalışmaya başlasa bile oksijensiz kaldığı için beyin hasar görmektedir. O yüzden dünyada ilk 4 dakikada müdahale edebilecek kişilerin artırılması için kalp masajı uygulamasının halk arasında yaygınlaştırma çabası vardır. Futbolcu sahanın ortasında yere düştüğünde ambulans, sağlık görevlileri var ama bunların da oraya gelmesi zaman alıyor. Ancak onun başındaki hakem, futbolcu, teknik direktör kalp masajı yapmayı bilirse çok ciddi bir vakit kazandırabilir.
Türkiye Futbol Federasyonu ve ATUDER’in bu yöndeki çalışmaları sevindiricidir. Ayrıca bütün statlara halk arasında şok cihazı olarak da bilinen defibrilatör cihazların yerleştirilmesi de planlanmaktadır. Sağlık uzmanları olarak bu eğitimleri gerçekleştirecek ciddi bir eğitici potansiyelimiz var. Ancak bir yandan da öğrenecek kişileri hareketlendirecek sivil toplum örgütlerine, organizasyonlara ihtiyaç var. Bunun bir vatandaşlık görevi haline gelmesi ve yaygınlaşması çok önemlidir.
Sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim.