Halı Saha Futbolu ve Kalp Kökenli Ölümler

Ülkemizde halı saha futbolu neredeyse kültürümüzün bir parçası haline gelmiş eğlence modellerindendir. Son 30 yılda şehirlere göçün giderek artması ile özellikle gündüz yoğun bir tempoda çalışan kişilerin haftada bir stresini atmak! ya da spor yapmak! amaçlı başvurdukları yerlerin başında halı sahalar gelmektedir. Halı saha kurmak diğer spor aktivitelerinin yapılabileceği komplekslere nazaran daha ucuz ve kolay olduğu için artık kasabalarda bile mevcuttur.

Tabi ki hızlı ve tempolu yapılan spor modelleri beraberinde bazı sağlık risklerini barındırmaktadır. Konumuzun dışında da olsa kısaca değinmek gerekirse özellikle ortopedik sakatlanmalar sentetik çimin de katkısı ile halı sahalarda çok sık görülmektedir.

Ülkemizde halı saha maçları nasıl organize edilmektedir? Cevap çok basittir; belli bir yaşın üzerinde, düzenli spor yapmayan, yoğun ve stresli çalışan gruplar bir araya gelip spor! amaçlı halı saha maçı yapmaya karar verirler. Ve bu spor genellikle gecenin sonunda baklava gibi tatlılar yenilerek! sonlanır. Genelde futbolu veya egzersiz fizyolojisini bilmeyen bu kişilerin yaptığı masum organizasyon birçok sağlık sorunu doğurabilmektedir. Halı saha maçı oynarken ani ölüm nedeniyle kaybedilen kişi sayısı sanıldığından daha fazladır.

Özellikle 40 yaş üzerindeki bir kişiyi ele alırsak; maçtan önce hiç ısınmadan ya da kendisinde bir problem var mı bilmeden hırslı bir şekilde koşturan olgu mevcuttur. Bu hırslı ve bilinçsiz koşuşturma kalp damar hastalıkları için risk taşımaktadır. Sağlık kontrolü geçirmeden böyle ağır bir spora başlamaları risk oluşturmaktadır. Damar sertliği kalp ve damarları bozan bir hastalık, aslında çocukluk yaşından itibaren başlayan bir durumdur. Yaşın ilerlemesiyle birlikte kalp damarlarında daralmaya ve tıkanmaya neden olarak kalp krizine yol açmaktadır. Bu nedenle 40 yaşından sonra ağır bir fiziksel egzersiz yapılacaksa öncelikle bir kardiyoloji kontrolü yaptırılması gerekmektedir. Bizler zaten bu tip sporları tıbbi açıdan da tavsiye etmiyoruz.

Halı saha maçı sırasında ani ölümler sadece kalp krizine bağlı olarak görülmemektedir. Olgunun bilmediği bir kalp kapak darlığı, kalp kapaklarında çökme, kalp kaslarında doğuştan büyüme, kalp deliği, sağ kalpte genişleme, ritim bozukluğu, antibiyotik ya da alerji ilaçlarına bağlı gelişen ölümcül ritim bozukluğu ve guatr gibi saymakla bitmeyecek sebepler de ani ölüme neden olabilir.

Özellikle 40 yaş üzeri erkeklerin, 50 yaş üzeri kadınların, ailesinde kalp damar hastalığı bulunanların, sigara kullanımı, şeker hastalığı, kontrolsüz hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, nefes darlığı, çabuk yorulma ve göğüs ağrısı gibi şikayetleri olanların bu tür sporlar öncesi mutlak suretler kontrollerden geçmesi gereklidir.

Halı saha maçı bittikten sonra kutlama amaçlı baklava ya da başka tatlılar yemek yerine vücudun sıvı ve tuz ihtiyacını yerine koyacak besinlerin tercih edilmesi de çok önemlidir.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.