Soğuk Havanın Kalp Sağlığı Üzerine Etkileri

Soğuk Havalar Kalp Sağlığını Olumsuz Etkiliyor

İklim olarak genellikle ılıman havanın hüküm sürdüğü Aydın bugünlerde en soğuk günlerini geçirmekte. Soğuk havalara bağlı kalp krizi riskinin de arttığını belirten Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Güngör Aydın halkını uyardı.

Soğuk hava kalbin yükünü artırıyor

Soğuk ve rüzgârlı havalarda özellikle vücut ısısındaki ani değişimlerin, kalp damarlarındaki büzülmelerin ve soğuğun vücudun enerji ihtiyacını artırması ve dolayısıyla kalbin yükünün artması kalp sağlığını olumsuz etkilemekte ve kriz riski artmaktadır.

Soğuk havalara dikkat

Ayrıca yapılan araştırmalar kış aylarında hareketin azalmasının da etkisi ile kan kolesterol düzeyinin arttığı ve sıvı kaybının da az olması nedeniyle kan basıncının arttığı gösterilmiştir. Bu havalarda nabız sayısı ve pıhtılaşma riski de artmaktadır.

Grip ve akciğer enfeksiyonlarına dikkat

Soğuk havalar ile grip ve zatürre gibi hastalıkların görülme olasılığı artmaktadır. Bu tür hastalıklar özellikle kronik kalp hastalığı olanlarda çok ağır seyretmekle birlikte kalp yetersizliği hastalarının stabil olan durumunun bozularak hastaneye yatmalarına ve hatta ölüme kadar ilerleyebilir. Kronik kalp hastalığı olanların grip ve zatürre aşılarını yaptırmaları bu riskin azalmasında çok önemlidir.

Bitkisel ilaçlara ve grip ilaçlarına dikkat

Kış mevsiminde özellikle enfeksiyonlardan korunmak için birçok bitkisel ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçlar bilinçsiz kullanıldığında ya da dozu ayarlanmadığı zaman kalbe ne kadar etki yapacağı bilinmemektedir. Bu tür ilaçlardan bazıları damarları büzmekte, bazıları nabzı artırmakta bazıları ise kan basıncını yükseltmektedir. Ayrıca özellikle suda eritilerek içilen ya da ağızdan alınan grip ilaçlarının içinde bulunan özellikle burun akıntısını kesmek için ya da semptomları azaltmak için kullanılan ilaçlar kalp damar hastalıkları olan kişilerde çok tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Bu tür ilaçları ve bitkisel karışımları kullanmadan önce mutlaka hekiminiz ile görüşmenizde yarar vardır.

Soğuk havaların kalp üzerine olan etkisini azaltmak için neler yapılmalıdır?

Soğuğun kalp üzerine etkisini en aza indirmek için birkaç kat halinde sıcak tutacak giysiler giyilmelidir. Isı kaybının büyük kısmı baş bölgesinden olduğu için bere veya şapka kullanılmalıdır. Kalbin üzerine binen yükü azaltmak için egzersiz yaparken sık sık ara verilmelidir. Orta yaş ve üzerindeyseniz, soğuk havada yeni egzersize başlayacaksanız öncesinde mutlaka doktorunuza danışınız.

Prof. Dr. Hasan Güngör

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı

www.hasangungor.com