Bir Futbolcu Kalbinde Neden Çarpıntı Hisseder

Kalp atışlarının bireyi rahatsız edecek şekilde hızlandığı veya düzensizleştiği durumlar basitce “kalp çarpıntısı” olarak adlandırılır. Günlük hayatta hissedilmeyen kalp atışı, çarpıntı durumlarında kendini fazlasıyla hissettirir.

Genelde kalp atışının dakikada 100 atımın üstüne çıktığı durumlar kalp çarpıntısı olarak ifade edilir. Bu durum bir süre devam edip kendiliğinden geçebildiği gibi uzun süre devam edip kişinin hayat kalitesini düşürebilir veya ölüme sebep olabilir.

Peki bir futbolcu neden çarpıntı hisseder?

Futbol dinamik sporlar içinde sınıflandırılan, saha içinde üst düzey performans ve dayanıklılık gerektiren bir spor dalıdır. Yıllar içinde üst düzey antrenmanlar yapılarak bir seviyeye gelinir. Hepimizin bildiği gibi düzenli egzersiz ya da üst düzey antrenmanlar kalpte atlet kalbi adını verdiğimiz bazı değişikliklere neden olmaktadır. Sağlıklı bir futbolcularda bu adaptasyon süreçleri çok büyük bir sıkıntı yaratmaz.

Maç esnasında veya antrenman sırasında vücudun tüm kaslarının oksijen ihtiyacı ve tüketimi arttığı için doğal olarak kalbin atım sayısı da artacaktır. İşte burada futbolcunun hissettiği durumun normal kalp hızlanması mı yoksa bir ritim bozukluğu mu olduğunun bilinmesi önemlidir.

Bizim karşımıza çarpıntı ile gelen bir futbolcu da öncelikle çarpıntının masum olup olmadığı aydınlatılmalıdır. Çarpıntıları kabaca ölümcül ve ölümcül olmayan olarak iki kısma ayırabiliriz.

Eğer bir futbolcuda yapısal bir kalp hastalığı yok ise (kalp kası büyümesi, pompa fonksiyon bozukluğu, kalp deliği, ciddi kapak hastalığı, kalbin sağ tarafında anormal gelişim ya da doğuştan ciddi bozukluklar) basit erken vurular dediğimiz çarpıntılar veya kalbin hızlanması normaldir. Bu kişilerde altta yatan kansızlık, enerji içeceği tüketimi, stres, kafeinli içecekler, guatr bezi ile ilgili anormallikler, akciğer hastalıkları ve sıvı kaybı gibi sebeplerin tedavisi ile çarpıntı normale dönebilir.

Eğer kalp grafisinde veya 24 saat holter kaybında ölümcül olabilecek bazı çarpıntılar ya da bulgular gözlendi ise çok daha detaylı araştırmalar yapılmalıdır. Ekokardiyografi dediğimiz kalp ultrasonunda kalp kası hastalığı, kalp pompa bozukluğu, sağ kalp kasında anormallik, kalp delikleri, ciddi kapak hastalıkları gibi durumlar araştırılmalıdır. Olgulara gerekirse MR, koroner anjiyografi, ritim bozukluğu tetiklenme testleri gibi daha üst düzey işlemler yapılmalıdır. Ayrıca bu kişiler alerji ilacı, mantar ilacı ve bazı çarpıntıyı artıran ilaç kullanımı açısından sorgulanmalıdır.

Bütün bu işlemler sonucunda futbolcunun hissettiği çarpıntının adı konulur. Bundan sonraki süreçte ise yapılması gereken uygun tedaviyi düzenlemek ve kişinin spor hayatının devam edip edemeyeceğine karar vermek gerekir.

Kendisinde çarpıntı hisseden futbolcu ya da sporcuların mutlaka bir uzmana danışması gereklidir. Ayrıca bütün sporcuların düzenli olarak sağlık kontrolünden geçmeleri önemlidir. Böylece özellikle ani ölüm tablolarının önüne geçilebilir. Sağlık, mutluluk ve spor dolu bir hayat dileğiyle.