Bir Futbolcunun Neden Göğüs Ağrısı Olur

Futbol rekabete dayalı ve dinamik oynanan bir oyun olduğu için performans ve kondisyon çok önemlidir. Performansın iyi olması için sürekli ve ağır egzersiz gereklidir. Böyle bir egzersiz periyodunda futbolcularda çeşitli şikayetler görülebilir. Bu şikayetlerden sık olarak görülebilenlerden biri de göğüs ağrısıdır.

Göğüs ağrısının birçok sebebi vardır, bunlar çok masum bir kas ağrısı veya ölüme neden olabilecek damar hastalığına kadar geniş aralıkta kendini gösterebilir.

Bu ağrılardan klinik pratikte en sık görülebilen sebep neden egzersiz ile ilişkili, terleme ve soğumanın da tetikleyebileceği kas kökenli ağrılardır. Bu ağrılar genelde egzersiz bitiminden sonrası gelişir, batma, acı veya sızı şeklindedir. Genelde nokta şeklinde veya belirli bir alanda lokalize edilebilir. Hareketle, pozisyonla veya nefes almakla değişebilir. Ağrı kesicilere, kas gevşeticilere, sıcak uygulamaya veya masaja yanıt verebilir. Hiçbir tedavi vermeden zamanla da kaybolabilir.

Bunun dışında boyun fıtığı, romatizmal bağ dokusu hastalıkları, meme kökenli ağrılar, sinir ucu iltihabı, zona, kıkırdak kökenli ağrılar, akciğer enfeksiyonu ve büyüme ağrıları görülebilecek daha masum ağrılardır.

Kalp damar hastalığı, doğuştan kalp deliği, kalp zarı iltihabı, tansiyon yüksekliğine bağlı kalp büyümesi, kalp kapak daralması, akciğere pıhtı atması ve aort damar yırtılması gibi önemli sebepler de göğüs ağrısına neden olabilir.

Özellikle egzersiz ile ilişkili baskı, yanma, sıkışma, terleme ile birlikte sol kola yayılan ağrı var ise erken yaşta damar hastalığı açısından ileri inceleme gereklidir. Nitekim son dönemde Iker Casillas benzer şikayetler sonrasında kalp krizi geçirmiş ve futbolu bırakmak zorunda kalmıştır. Eğer futbolcuda özellikle sırt bölgesinden bıçak saplar gibi veya yırtılır gibi ağrı mevcut ise aort damar yırtılması gibi ani ölüme yol açabilecek durumların teşhisi de önemlidir.

Bir futbolcuda eğer göğüs bölgesinde ağrı var ise öncelikle takım doktoru tarafından değerlendirilmeli, iyi bir değerlendirme yapılarak gerekli birimlere yönlendirilmelidir.

Bütün sporcularımıza sağlık ve başarı dolu günler dilerim.