Kalp Hastaları Ne Tür Sporları Tercih Etmelidir

Kalp hastalarının tedavisinde ilaç kadar önemli olan bir husus spordur. Herhangi bir nedene bağlı kalp hastalığı tanısı koyulan kişilerde bu hastalıkların türüne göre yapabilecekleri spor çeşitleri ve dereceleri uzmanlar tarafından belirlenmelidir. Aksi takdirde faydadan daha çok zarar veya ölümcül riskler oluşabilmektedir.

Egzersize yeni başlayacak kalp hastalarında ve kalp hastalığı tanısını yakın zamanda almış hastalarda izometrik egzersiz olarak nitelenen kasların diğer kaslara veya hareket etmeyen bir cisme karşı gerginleştirilmesi olarak tanımlanan ağırlık kaldırma, kürek çekme, mekik gibi egzersizlerden uzak durulmalıdır. Kalp damar hastalarında başlangıçta yürüme veya tempolu yürüme, bisiklete binme, yüzme gibi izotonik egzersizler uygundur. Bu aktiviteleri sorun yaşamadan en az 6 ay devam ettirebilen hastalarda aşamalı olarak düşük ağırlıklı izometrik egzersizler planlanabilir.

Egzersiz esnasında ani kalp durması veya ölüm riski yüksek kardiyak risk taşıyan hastalarda görülmektedir. Bu nedenle stabil olmayan göğüs ağrısı, ciddi aort darlığı, kontrol altına alınamayan ritim bozukluğu ve stabil olmayan kalp yetmezlikli hastaların tedavileri tamamlanana kadar sportif faaliyetlerden uzak durmaları önerilmelidir.

Egzersiz sırasında ulaşılması hedeflenen kalp hızının kişiye göre belirlenmesi gerekmektedir. 220-yaş şeklinde hesaplanan hedef kalp hızının yüzde 40-85’i egzersiz esnasında ulaşılacak kalp hızı olmalıdır. Özellikle kalp fonksiyonları zayıflamış, yakın zamanda kalp krizi geçiren hastalarda hedef kalp hızının yüzde 40’ı ile egzersize başlanmalı ve aşamalı olarak hedef kalp hızının yüzde 85’i hedeflenmelidir. Kalp damar hastalarında egzersize başlarken yaklaşık 10 dk süresince ısınma periyodu olmalıdır. Hastaların çok sıcak veya çok soğuk havalarda spor yapması sakıncalıdır. Bunun nedeni hem aşırı sıcak hem de aşırı soğuğun kalbin iş yükünü artırmasıdır. Spor için sabah erken saatler dışında günün herhangi bir saati seçilebilir. Adrenerjik hormonların vücutta salgılanması özellikle sabah erken saatlerde olmaktadır. Bu nedenle kalp ile ilişkili istenmeyen olayların arttığı erken saatlerde spordan kaçınmak daha uygundur.

Egzersiz süresinin hastanın fiziksel ve kardiyak durumuna göre değişmekle beraber başlangıçta günde 10 dakikadan az olması koşuluyla haftada en az 3 gün olarak planlanması gerekmektedir. Egzersiz süresi tolere edilebildiğince artırılarak haftada en az 150 dakika egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz esnasında göğüs ağrısı, bayılır gibi olmak, çarpıntı, baş dönmesi gibi belirtiler ciddiye alınmalı, egzersize devam edilmemeli ve klinik durum doktor tarafından yeniden değerlendirilerek spora devam edilip edilmeyeceği kararı verilmelidir.

Ayrıca hastaların kullandığı ilaçlar da spor önerilerinde göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin coumadin gibi kan sulandırıcı tedavi alan kalp hastalarının temas gerektiren veya travma riski yüksek yarışmalı sporlardan kaçınması gereklidir. Hipertansiyon nedeniyle idrar söktürücü kullanan hastaların spor esnasında sıvı alımlarının iyi olmasına dikkat edilmelidir. Kalp hastalarının tedavisinde sporun en az ilaç tedavisi kadar önemli yer tuttuğu unutulmamalıdır. Ancak spor yapmadan önce hekime danışarak yarar-zarar oranı değerlendirilmeli ve ona göre egzersiz planlaması yapılmalıdır.

Mutlu ve sağlıklı bir hafta dileğiyle.